Gratinirana tjestenina
Gratinirana tjestenina
Priprema
Tjesteninu skuhajte al dente prema uputama na pakovanju. Zatim ih ocijedite i sačuvajte 250 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina.
U velikoj tavi na maslinovom ulju pržite luk dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani bijeli luk, origano, ružmarin, bosiljak, prstohvat čilija, so i biber. Pecite još minutu i promiješajte nekoliko puta.
Dodajte meso i pržite još 7 minuta da se meso lijepo zapeče.
U tavu dodajte komadiće paradajza, med, balzamiko i vodu koja je ostala od kuhanja tjestenine. Zakuhajte i kuhajte još oko 2 minute. Dodajte kelj i promiješajte. U tavu dodajte kuhanu tjesteninu i neprestano miješajte.
Polovicu tjestenine istresti u nauljenu posudu za pečenje i posuti polovicom naribanog mozzarella sira. Dodajte ostatak tjestenine, pospite ostatkom mozzarelle i pokrijte tepsiju aluminijskom folijom.
Pecite oko 20 minuta na 180°C. Izvadite iz pećnice, ostavite da odstoji 10 minuta i ukrasite svježim peršunom.